Rendkívüli fejlesztéseket mutatott be a CLAAS

Rendkívüli fejlesztéseket mutatott be a CLAAS

A szokásos nyári időpontban rendezte meg nagyszabású sajtóeseményét a CLAAS, ahol először mutatták be részletesen a gyártó 2024-es modellévre szánt fejlesztéseit.

A gyárlátogatással egybekötött programon többek között leleplezték a traktorkínálat új zászlóshajóját és a CLAAS kombájncsalád legújabb tagját is! Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb bejelentéseket, melyeket érdemes lesz figyelemmel kísérni a következő évben!
 


Idén júliusban ismét a német márka évszázados otthonában, Észak-Rajna-Vesztfália tartományában várta a nemzetközi sajtó munkatársait a CLAAS, hogy bemutassa a következő modellévben gyártásba kerülő legújabb fejlesztéseket. A kétnapos nemzetközi eseményen közel 120 újságíró vett részt, akik látványos showműsor mellett gyakorlati gépbemutatón is megtekinthették az innovációkat. Az újdonságokban gazdag programhoz izgalmas gyárlátogatással teremtették meg az alaphangulatot, a CLAAS Harsewinkel melletti üzemegységében, ahol a LEXION és TRION kombájnok mellett a JAGUAR silózók és a XERION traktorok gyártása is zajlik.

Talán nem is véletlen, hogy pont az említett a gyártósorok kerültek a középpontba a hivatalos bemutató felvezetéseként, hiszen az esti program során az új betakarítógépek és traktorok jelentették a legnagyobb szenzációt. Ezeket azonban már nem a gyárban, hanem a Herzebrock-Clarholz közelében működő Hof Loermann gazdaság területén mutatták be a média munkatársainak, egészen különleges műsort nyújtva a résztvevőknek.
 


A legenda folytatódik – CLAAS XERION 12.590 és 12.650

Ennek fénypontja a legendás XERION gépcsaládba érkező új modellek leleplezése volt, amivel egyúttal erőgépes zászlóshajót is avatott a márka, épp a típus 25 éves jubileumát követően. A két bemutatott traktor hatalmas ugrást jelent a XERION gépcsalád teljesítménye terén, hiszen az új erőforrások 585 és 653 lóerőt kínálnak a különböző munkákhoz. Bár a kényelem, a költséghatékonyság és a kezelőtámogatás terén is komoly mércét állítottak fel a kategóriában, mégis a hatalmas motorerő és az akár 3100 Nm leadott forgatónyomaték jelenti a legfontosabb változást.

A CLAAS ugyanakkor tisztában van azzal, hogy az említett értékek önmagukban csak számadatok, épp ezért alkottak egyedülállóan hatékony hajtásláncot a traktorokhoz, teljesen új szintre emelve a termelékenységet. Ennek részeként került a XERION 12-es sorozatra a fokozatmentes CMATIC hajtómű legújabb verziója, melyet két darab, összkerékhajtású és kormányzott híd követ, a féltengelyek végén a kategória legnagyobb ikerkerekeivel vagy a gyártó szintén új fejlesztésű gumihevederes hajtásrendszerével.  Utóbbi szintén mérföldkövet jelent, hiszen a TERRA TRAC 400 típusnevű megoldás a CLAAS első saját fejlesztésű, háromszög alakú gumihevederes konstrukciója, 762 vagy 914 mm szélességgel. A részegységek összjátéka páratlan hatékonyságot eredményez, ráadásul az alacsony motorfordulati megoldásnak köszönhetően a költséghatékonyság is jelentős. Mindezt persze csak a megfelelő beállításokkal lehet tökéletesen kiaknázni, de szerencsére az új típus érkezésével a CEMOS intelligens kezelőtámogató rendszer is elérhetővé vált a XERION traktorokon, így a paraméterek tökéletesen rászabhatók a pillanatnyi körülményekre.

Az évtizedek óta meghatározó XERION gépcsalád másik forradalmi tulajdonsága, hogy speciális kialakításának köszönhetően a legkülönbözőbb teljesítmény-igényű munkagépeket vagy akár speciális gépkombinációkat is tökéletesen ki tudja szolgálni. Nincs ez másként az új generáció esetében se, hiszen rendkívüli hidraulika-teljesítményt építettek a modellekbe, melyek az egészen extrém igényeket is kiszolgálják. Három darab Load-Sensing kialakítású szivattyú biztosítja a külső fogyasztók számára az akár percenkénti 537 literes hidraulika-teljesítményt, mindössze 1900-as percenkénti motorfordulat mellett. Ehhez akár nyolc darab kettős működésű hidraulika-kör is tartozhat, melyek közül a priorizált körök akár percenként 140 literes kapacitásra is képesek a legnagyobb fogyasztók számára. A hidraulika részletes paraméterei a CEBIS terminálon leolvashatók és konfigurálhatók is.
 


A tekintélyt parancsoló megjelenésű új XERION tehát valóban bizonyítja, hogy az igazi erő több a teljesítménynél. A gyártó legnagyobb traktorsorozatáról további részleteket is megosztunk egy külön elemzésben, valamint hamarosan beszámolunk az eseményen bemutatott kompakt méretű erőgépekről is az ELIOS és AXOS sorozatból, tehát mindenképp érdemes követni minket!

A család az első – CLAAS EVION  

A sajtóbemutató másik újdonsága a CLAAS betakarítógépes kínálatának alsó szegmensébe érkező EVION széria volt, melyet kifejezetten a családi gazdaságok, illetve a kisebb- vagy tagoltabb területet művelő bérvállalkozók és gazdálkodók számára fejlesztett ki a gyártó. Az 1.420 mm széles cséplőrendszert és ötládás másodlagos leválasztást kínáló három típus a kivezetett AVERO modelleket, valamint a TUCANO széria alsó szegmensét váltja le, míg a nagyobb teljesítményű TUCANO variánsok utódja a TRION gépcsalád. A 2019-ben modellfrissítésen átesett LEXION sorozattal együtt így teljessé vált a CLAAS betakarítógépes palettájának új generációja.

Az EVION modellek a jól ismert DOMINATOR szériákhoz hasonlóan MAXI vagy CLASSIC kivitelben lesznek elérhetők, ezen belül pedig mindkét variáns választható TREND vagy BUSINESS felszereltségi szinttel is. A gyakorlatban a CLASSIC modellek a hagyományos gabona-betakarítás alapeszközei, míg a MAXI verziók a nagyobb teljesítmény-igényű kalászos területek, illetve a kukorica, napraforgó vagy hüvelyesek betakarításának célszerszámai. A TREND felszereltségi szint pedig a költséghatékony konfigurációt képviseli mindkét variáns esetében, míg a BUSINESS csomag a magasabb igényű ügyfeleknek kínál többletet.

A CLAAS mérnökei tudatosan követték a szegmens speciális igényeit, hiszen a családi gazdaságok esetében egy gépberuházás fokozott jelentőséggel bír, gyakran több generáció közös döntése. Ennek megfelelően robosztus és tartós konstrukciót álmodtak meg, mely a már kipróbált és bevált TRION és LEXION komponenseknek köszönhetően hosszú ideig a család tagja maradhat. Ugyanilyen tartós és megbízható az egy dobból álló tangenciális cséplőrendszer, mely 600 mm átmérőjű cséplődobot kínál, amit szinkronizált oszlatódob és 4,40 méter hosszú rázóládák követnek. Az összes variáns MULTICROP kialakítást kínál, így a terménytípusok között gyors és egyszerű az átállás, valamint a kosárszegmensek is könnyedén cserélhetők a kőgyűjtő vályún keresztül. Emellett a CEMOS AUTO CROP FLOW és az AUTO SLOPE funkciók is elérhetők, de az EVION modellek veszteségmérő rendszerrel is szereltek.
 


Az új kombájnok a TRION gépcsaládból ismert Cummins erőforrásokkal érkeznek, a közös nyomócsöves befecskendezésű, hathengeres motorok 204 és 258 lőerő közötti teljesítményt kínálnak a munkákhoz, DYNAMIC POWER funkcióval. A magtartályok mérete 5 600 és 8 000 liter közé esik, az ürítési sebesség pedig másodpercenként 90 literes. A terményáram hátsó végén opcióként 72 késes szecskázó és hidraulikusan hajtott törek-oszlató is elérhető. Innen a gép elejéhez visszafordulva a TRION-ról átvett ferdefelhordóval találkozunk, így akár 6,8 méteres gabona-asztalok, valamint akár 6 soros kukorica adapterek is kapcsolhatók az EVION típusokra.

A típus tágas fülkéjében emellett CEMIS 700-as terminállal kombinált modern vezérlőegység és CMOTION menetkar várja a gépkezelőket, a digitális klíma, az USB csatlakozók és a fedélzeti kamera mellett, melyeket opciós tételként lábtartó konzol, légrúgós ülés, valamint 30 literes hűtőrekesz, illetve elektromosan állítható külső tükrök is kiegészíthetnek.

Mindezeknek köszönhetően az újonnan érkező EVION tökéletesen illeszkedik a gyártó kombájn kínálatába, melyet a külön cikkünkben bemutatott további részletek is igazolnak.

A rugalmasságot igénylő területek ásza – CLAAS DISCO 9700

Bár a legnagyobb rivaldafény kétségtelenül a bemutatott önjáró gépeknek jutott, de a sajtóesemény első szereplője mégis a zöldsoros kínálat jövőre érkező nagyágyúja volt, a DISCO 9700 RC AUTÓ SWATHER. A tárcsás kaszák közé egy új, öttagú modellcsalád tagjaként érkező típus a professzionális betakarítás specialistája, ahol az erőteljes, mégis kíméletes munkavégzés alapvető fontosságú a nagy volumenű takarmány vagy biomassza szempontjából. A kasza kialakítása épp ezért a kifejezetten nagy hozamokat kínáló, de kíméletes szárítást és rendcsoportosítást igénylő területek műveléséhez ideális. Ez a gyakorlatban elsősorban robosztus kialakítást jelent, ami egyrészt kiválóan tolerálja a munka közben fellépő erőket, másrészt képest kezelni a nagy volumenek kaszálásához szükséges teljesítményt a hajtásláncban. A konstrukció emellett speciálisan tervezett anyagárammal is rendelkezik, ami szintén ahhoz szükséges, hogy a rendkívül nagy hozamú területeken is kiváló munkaminőséget lehessen elérni.

Ilyen megoldás például, hogy az alapfelszereltség részeként a gumi szársértő hengereket speciális hajtómű hajtja, amiben ferde fogazású áttételek dolgoznak. A hajtáslánc akár 500 lóerő teljesítményű traktorokkal is üzemeltethető, valamint egy P-Line típusú, háromszoros hosszkompenzációs, nagyméretű és speciálisan edzett csúszó-profilokkal ellátott, illetve K-90 típusú nyomatékhatárolóval szerelt kardántengellyel is rendelkezik. A kardánhajtás egyébként csökkentett 850-es fordulatszámon működik, így a nagy teljesítényhez alacsonyabb fogyasztás párosul. A szársértő a kaszaegység teljes szélességét lefedi, azaz egyenletesen veszi fel az anyagot, dugulások nélkül. Az anyag optimalizált áramlással, egyenletesen halad tovább az 1 100 mm szélességű, Kevlár-megerősítésű AUTO SWATHER gyűjtőhevederhez. A típus teleszkópos karokkal rendelkezik, így a munkaszélesség a fokozatmentesen állítható 8,80 és 9,50 méter között. Szintén a nagy teljesítményhez kapcsolódóan kínálnak egy opcionális olajhűtőt is a Load-Sensing hidraulikával szerelt kaszatípushoz, az egész nap folyamán ideális üzemállapotra is gondolva.
 


A kaszatípus emellett a jól bevált CLAAS DISCO funkciók szinte teljes tárházát is kínálja, beleértve a MAX CUT kaszasínt, az ACTIVE FLOAT rendszert, a non-stop ráfutás elleni védelmet, az opcionális csúszótalpakat, a BELT BOOST funkciót, illetve a Kennfixx gyorscsatlakozós hidraulika-tömlőket. A típusról további részletek is olvashatók a weboldalunkon.

Gyakorlatban bizonyítva

A leleplezett és reflektorfénybe állított újdonságokat szerencsére nem csak statikus bemutató keretében villantották fel, hiszen másnap tovább utaztunk, hogy a távolabb eső Gut Alfredshöhe 800 hektáron elterülő gazdaságában, egy makulátlan géptelepen és a közelében található területeken a gyakorlatban is bizonyítsanak a fejlesztések.

A csoportbontásban zajló bemutatók első felében két új XERION várta a közönséget, melyek nagy munkaszélességű HORSCH gépekkel végeztek tarlóhántást. A JOKER tárcsával és a FORTIS kultivátorral tandemben dolgozó új erőgépek lenyűgöző dominanciával mozogtak a táblán, miközben a nézők is megtapasztalhatták az alacsony motorfordulati megoldás csendjét és hatékonyságát, valamint a kabin zavartalan panorámáját, illetve a két kormányzott híd és az összkerékhajtás rendkívüli fordulékonyságát.

Az erőgépes bemutatót egy kaszáló követte, ahol a szezonnak megfelelő állományban mutatkozott be a DISCO 9700 RC AUTO SWATHER. A kaszatípus kapcsán a legmeglepőbb tapasztalat a gépkapcsolathoz használt hatalmas AXION traktor volt, ami egyértelműen bizonyította, hogy ez a kaszatípus a legnagyobb ligában dolgozik. Ugyanilyen látványos volt a munkagép flexibilitása, melyet a gépkezelő különböző munkaszéleségekkel, felemelt és leengedett rendcsoportosítóval, valamint egyéb hasonló konfigurációkban végzett fordulókkal mutatott be. A kaszatípus természetesen az elvárt DISCO minőséget hozta, azonban el kell ismerni, hogy a sorozat igazi erejét ennél jóval nagyobb állományok fogják csak igazán feszegetni.

A nap további részében elsősorban betakarítógépes bemutatóra került volna sor, viszont az esősre forduló időjárás ezt sajnos ebben az évben meghiúsította. Ettől függetlenül két kiállított EVION mellett a típuson dolgozó mérnökök által vezetett részletes körbejárást tettünk, a kollégák a gépek belsejébe is betekintést engedve mutatták be az új konstrukciót. Emellett pedig az eredetileg szemhordásban és bálapakolásban bevetésre készülő kompakt ELIOS és AXOS traktorok közül a homlokrakodós modellek rakodási bemutatót is tartottak.

A kétnapos program után a közönség idén is remek élményekkel gazdagodva indulhatott haza, hiszen a CLAAS ezen a nyáron is bizonyította, hogy a gépgyártás terén folyamatosan képes innovációkon keresztül megújulni és egyedülállót alkotni, többek között a legújabb XERION, EVION, DISCO, ELIOS és AXOS modelleken keresztül.

 

Szöveg és fotók: Fejes Tamés, marketingmenedzser, AXIÁL Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek