Responsive Image

Lakásbiztosítás felmondása a gyakorlatban: hogyan járjon el jogszerűen - 2024-ben is?

Frissítve: 2024.01.19.

A szeretett otthon védelme mindenki számára különösen fontos feladat. A nem várt káresemények sokszor igen kellemetlen pillanatokat okozhatnak a család számára, nem beszélve a jelentős anyagi károkról. Egy jól megválasztott lakásbiztosítással könnyen átfogó biztonságot teremthet lakása és használati tárgyai számára. 

A tökéletes lakásbiztosítást megtalálni azonban nem könnyű feladat: minden évben újabb és újabb konstrukciók kerülnek a piacra, és a korábbi években kötött biztosításoknál kedvezőbb ajánlatok válnak elérhetővé. Jelenleg gond nélkül évente csak egy alkalommal van lehetőség felmondani a lakásbiztosítást, de 2024-től a biztosítási évfordulón túl, március folyamán is felbonthatjuk a szerződésünket.

Milyen módosítások lépnek életbe a jövőre nézve? Hogyan és mikor lesz lehetséges a lakásbiztosítás jogszerű felmondása? Cikkünkben részletesen összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat!

Új év, új jogszabályok: 2024-től minden év márciusában is lehetőség van a lakásbiztosítás díjmentes felmondására

A lakásbiztosítás 1 biztosítási évre jön létre és automatikusan megújul, ha a szerződő felek a biztosítási évforduló előtt nem kezdeményezik a szerződés megszüntetését. Eddig a lakásbiztosítási szerződés díjmentes felmondására hivatalosan csak a biztosítási év évfordulója előtt minimum 30 nappal volt lehetőség, azonban 2024-ben új kormányrendelet lépett életbe, amelyeknek sokan örülni fognak. Lássuk is, hogy miért!

A változás értelmében, 2024-től kezdődően mindenkinek évfordulótól eltérően márciusban is lehetősége lesz arra, hogy a biztosítók ajánlatainak végigböngészése után, költségmentesen és indoklás nélkül felmondja a meglévő szerződését, és elindíthassa egy új biztosítás megkötését.
 
Ehhez nem kell mást tenni, mint az adott év a rendes felmondás előírásai alapján március 1-31. között - vagy ha a határidő utolsó napja hétvégére vagy munkaszüneti napra esik, akkor az ezt követő első munkanapon éjfélig - beküldeni a megállapodás megszüntetésére vonatkozó írásbeli kérelmet az illetékes biztosító számára. Erről a lehetőségről a pénzintézeteknek február 15-ig maradéktalanul tájékoztatniuk kell partnereiket.

Figyelem: az új lehetőség kizárólag akkor vehető igénybe, ha a díjfizetési kötelezettségének rendszeresen eleget tett a megszűnés napjáig, és ebből adódóan semmilyen tartozása nincs a biztosító felé. A megszűnés napja a felmondás biztosítóhoz beérkezését követő 30. nap. Amennyiben negyedéves, féléves vagy éves rendszerességgel előre törlesztett, a szerződés felmondása után a biztosító arányosan visszafizeti a megszűnés után arányosan fennmaradó díjat.
Responsive Image

A lakásbiztosítás megszűnésének speciális esetei

Ismerje meg azokat a kivételes helyzeteket, amelyek minden esetben maguk után vonják a lakásbiztosítás megszűnését. 

Érdekmúlás: ingatlan eladása vagy költözés

A biztosítási szerződés szabadon, következmények nélkül felmondható az ingatlan eladása vagy a biztosított fél elköltözése esetén. Ezt az esetet érdekmúlásnak nevezik: a lényege, hogy a biztosítási érdeknek gyakorlatilag a költözéssel, illetve az új tulajdonos felé a birtokba adás napjával vége szakad, tehát maga a lakásbiztosítás is az adott napon megszűnik. Az érdekmúlás esetében anyagi kárral nem kell számolni a szerződésbontás miatt, ugyanis csak a biztosítás felmondásának napjáig kell rendezni a biztosítási díjat, nem kell a teljes biztosítási évet kifizetni. Az érdekmúlás okán történő szerződés megszüntetése semmilyen negatív következményt nem von maga után.

Díjnemfizetés: a díjfizetési kötelezettség elmulasztása

Bizonyos esetekben a lakásbiztosítás felmondását kezdeményezheti a biztosító is, de ezen kívül is lehetnek még okok a szerződés megszüntetésére. Amennyiben a díjnemfizetés helyzete áll fenn, tehát a biztosított fél tartozást halmozott fel és a biztosítási díjat nem fizette be időben, a biztosító elindíthatja a szerződés megszüntetését. A tartozás kiegyenlítésére általában lehetőség van még a 30 napos türelmi időszakban, azonban ha ekkor sem történik meg a befizetés, akkor a lakásbiztosítási szerződés automatikusan megszűnik, az ingatlan pedig biztosítás nélkül marad

Fontos, hogy a díjnemfizetés kifejezetten hátrányos következményekkel járhat a biztosított félre vonatkozóan, ezért semmiképp nem érdemes ilyen módon a lakásbiztosítás felbontását, megszüntetését tervezni. A díjnemfizetés általi szerződés megszűnés miatt a biztosítónak lehetősége van bírósági útra terelni az ügyet, kérvényezheti a díjhátralék behajtását. Ha erre kerül sor, akkor igen kellemetlen helyzetbe kerülhet mind jogilag, mind anyagilag, ugyanis ilyenkor egy összegben kell a be nem fizetett díjat kifizetnie.

Lehetetlenülés: az ingatlan megsemmisülése

A lakásbiztosítás megszűnhet abban az esetben is, ha az ingatlan vagy az ingóság valamilyen káresemény következtében teljesen megsemmisül. Például a lakás egy tűzeset során leég, egy esetleges robbanás miatt megsemmisül az ingatlan vagy a biztosított vagyontárgyat jogosulatlanul eltulajdonítják. Az ilyen szomorú eseteket lehetetlenülésnek nevezik, ilyenkor általában a fennmaradó biztosítási díjat a biztosító a kártérítésbe beszámíthatja.

Mikor merülhet fel a lakásbiztosítás felmondása?

A lakásbiztosítás felmondására sok esetben akkor kerül sor, ha a biztosított fél elégedetlen a jelenlegi biztosítójával, a fizetendő díjakkal, az elérhető kiegészítő biztosításokkal vagy a meglévő ajánlattal. Emellett egy komolyabb felújítás vagy nagyobb értékű ingóságok vásárlása esetén is érdemes megfontolni a szerződés módosítását, esetleg újrakötését, hiszen ilyen esetekben a biztosítandó ingatlan és az ingóságok értéke is változik. 

Mindentől függetlenül érdemes évente átnézni a korábban megkötött lakásbiztosítás részleteit, és a piacon elérhető további opciókat, ugyanis rendszerint ár-érték arányban az aktuálisnál jobb konstrukciókat is találhat. Érdemes egy biztosítási tanácsadó segítségét is kérni, hiszen lehet, hogy nincs szükség a lakásbiztosítás felmondására, mindössze a szerződést kell aktualizálni vagy kiegészíteni.

   
Responsive Image

Pontosan mikor lehet felmondani a lakásbiztosítást?

A biztosítóváltás és a lakásbiztosítási szerződés megszüntetése is kifejezetten szigorú szabályokhoz van kötve. A lakásbiztosítás felmondása korlátozva van: a fent kifejtett kivételes eseteken kívül és az új előírások értelmében, az évben március folyamán vagy a szerződés évfordulóját megelőző legalább 30 nappal van lehetőség a díjmentes szerződésbontásra.

A megszokott forgatókönyv szerint, a biztosítási időszak vége előtt legalább 30 nappal és legfeljebb 60 nappal kell benyújtani írásban a felmondási nyilatkozatot, a friss törvénymódosítások értelmében pedig március 1. és 31. között kell jelezni a változtatással kapcsolatos igényeket. Fontos, hogy az írásos felmondási értesítésnek a megadott határidőig feltétlenül be kell érkeznie a biztosítóhoz. 

Épp emiatt tanácsos a biztosítási évfordulót, valamint a márciusi grátisz lehetőséget előre bejegyezni a naptárba, így akár biztosítóváltáson, akár szerződésmódosításon gondolkodik, semmiképp nem fog lecsúszni az időpontról. (A biztosítási évforduló pontos napját a biztosítási kötvényen találja meg.)
 

Hogyan zajlik a biztosítási szerződés felmondása?

A lakásbiztosítás felmondását csak és kizárólag írásban lehet kezdeményezni. A felmondási nyilatkozatot a honlapunkon, e-mailen keresztül, postai úton vagy személyesen juttathatja el a biztosítóhoz. 

Az írásos felmondásban a következőket kell mindenképpen szerepeltetni:

  • a szerződés- vagy kötvényszám,
  • a felmondás oka,
  • a szerződő neve,
  • a biztosított fél lakcíme, 
  • a biztosító neve,
  • a biztosítás típusa.

A felmondásban ajánlott jelezni az írásbeli visszaigazolás igényét is.

A lakás eladása előtt ne mondja fel a biztosítását!

A lakásbiztosítás felmondását semmiképp nem érdemes elindítania, ha az ingatlanát eladásra kínálja. Még abban az esetben sem, ha a biztosítási évforduló vészesen közeledik.

Az eladás előtti hónapokban legtöbbször üresen áll a lakás, emiatt sokszor nem tűnhet logikusnak, hogy a lakásbiztosításért külön fizessen. Azonban különféle káresetek a lakatlan ingatlanokat is érhetik, hiszen bármikor történhet csőtörés vagy létrejöhet nagyobb vihar miatti rongálódás. A lakáseladás előtti hónapokban pedig igen kellemetlen tud lenni, ha kárelhárításra és felújításra kell jelentős összegeket kiadnia. 

Tehát az ingatlan teljes körű védelme érdekében mindenképp érdemes megtartani a lakásbiztosítást egészen az eladás pillanatáig. Szerencsére az ingatlan eladásakor élhet az érdekmúlás lehetőségével, így a biztosítási díjat sem bukja el, hiszen időarányosan visszakapja a befizetett összeget.

A lakásbiztosítás idő előtti felmondásának veszélyei

A biztosítás nélküli időszak kockázatai mellett, a szerződés idő előtti felmondásakor további buktatókkal is számolni kell. 

1. Több szerződéssel rendelkezők kedvezményének elbukása

A hazai biztosítókra jellemző, hogy a lakásbiztosítások árába többféle engedményt is beépítenek. Ilyen például a több szerződéssel rendelkezők kedvezménye, amelynek anyagi előnyeit elbukhatja, ha a költségmentes felmondási időszakokon kívül szünteti meg a hozzá tartozó megállapodást. 

2. Hűségkedvezmény visszafizetése

Amennyiben árengedményért cserébe hűségidőt vállalt a szerződés megkötésekor, a felmondás alkalmával az összes évre megkapott díjkedvezményt köteles visszafizetni a biztosítójának. Ennek összege olykor annyira magas, hogy a megállapodás teljes mértékű felszámolása helyett, célszerűbb elgondolkodni a kockázatviselés feltételeinek módosításán.

3. Korhatárhoz kapcsolódó kiegészítő fedezet elvesztése

A biztosítások kapcsán gyakran szert lehet tenni korhatárhoz kötött kiegészítő szolgáltatásokra. Bár vannak, amelyek egy bizonyos idő után maguktól megszűnnek, míg mások később is aktívan funkcionálnak. Viszont utóbbi esetben is csak addig élnek ezek a típusú kiegészítő fedezetek, amíg fel nem bontja a szerződését - erre is gondoljon mindenképp, mielőtt döntést hozna!

Ha otthonbiztosítás, akkor UNIQA!

Kapcsolódó